Lyssna
Bilden visar en entréhall med aluminiumledstråk för taktil och visuell vägledning i byggnaden. Framför glasdörrarna så finns uppmärksamhetsmarkeringar för dörrsvepen, likaså finns det på dörrarnas rutor.

Livet som blind, av Fredrik Andersson

Hur är det att leva som blind? I en serie inlägg signerade Fredrik Andersson kommer vi att få veta mer om just det. Fredrik är blind sedan födseln, men märker skillnad på ljus och mörker. Hans  inlägg kan du läsa nedan.

Tillgänglighet

Jag har tidigare skrivit om hur tillgängliga miljöer är för personer med synnedsättning. Jag besökte då I-huset och Resecentrum i Linköping. Hur ser då myndigheter med flera på tillgänglighet? ...

Att sköta trädgården

Nu kommer våren och det börjar bli dags att ta hand om trädgården. Men vad kan man egentligen göra för trädgårdsarbete när man inte ser frågar sig många. Som jag har skrivit tidigare när det gäller at...

Kan man putsa fönster själv när man är blind?

Tidigare skrev jag om att sköta sitt hem när man är helt blind. Då handlade det om hur man håller ordning på exempelvis kläder och livsmedel i kyl och frys med mera. Men det gäller ju också att hålla...

Besök på mässan Leva & Fungera 2017

Den 5 april var jag och besökte mässan Leva & Fungera i Göteborg. Det är en mässa där företag som säljer hjälpmedel för funktionshindrade visar upp sina produkter, exempelvis företag som säljer an...

Handla hemelektronik och vitvaror

Att köpa exempelvis en tvättmaskin eller ny stereo är inte helt enkelt när man är blind. Fler och fler tekniska apparater så som tvättmaskiner, stereo, högtalarsystem med mera har touchkontroller som ...

Hur kan jag känna igen personer jag möter när jag inte ser?

Som seende så är du säkert van vid att identifiera en person genom att titta på den och på det viset få en bild. Min bild av personen blir istället den personens röst. På mitt jobb kan jag också ident...

Att ta del av vardagens post

Hur läser man som blind den informationen som kommer hem i brevlådan, som reklam och räkningar med mera. Den tryckta information som kommer i brevlådan går att läsa med en scanner och ett så kallat O...

Vad är taktilt?

I många av mina inlägg har jag skrivit om exempelvis taktila skyltar, taktila ledstråk med mera. Men vad innebär egentligen det att något är taktilt? Taktil är ett ord som används för att beskriva öv...

Besöka köpcentrum

Tidigare skrev jag om hur jag gör när jag tar mig till affären där jag bor men hur lätt är det att hitta i en galleria eller ett köpcentrum? Det går naturligtvis inte att ge en generell bild som ni fö...

Ta del av böcker och tidskrifter

Tidigare skrev jag om att ta del av kulturella evenemang. Men jag får också frågan om hur jag gör med böcker, tidningar med mera. Det finns två media för blinda, tal och blindskrift. Tal är som nam...

Att söka information

Jag skrev tidigare om att man som blind många gånger missar viktig information på exempelvis anslagstavlor och affischer och dylikt. Men hur lätt är det då att söka information på olika hemsidor, hos ...

Att gå på restaurang och café

Jag skrev i ett tidigare om socialt umgänge när man är blind och vad vi brukar hitta på oavsett om man umgås med seende eller andra blinda. Det händer ibland att vi går ut och tar en fika eller går...

Gå i skola som blind

Hur det fungerade i skolan för mig som blind? För att göra en tillbakablick: Fram till slutet av 70-talet gick alla blinda barn på Tomtebodaskolan i Stockholm som var en internatskola för blinda. D...

Att boka resa

Tidigare skrev jag hur det är att resa som blind. Men hur lätt är det att boka en resa när man är blind? Tillgänglighet när det gäller bokning av resor varierar från företag till företag och hemsid...

Fritidsaktiviteter

I ett tidigare inlägg berättade jag om olika sporter anpassade för oss som är blinda. Men man kan som helt blind även delta i sporter som seende utövar, exempelvis bowling. Man får be en seende hjälpa...

Att hålla sig informerad

Att ta del av informations i dagens samhälle är tyvärr inte helt lätt när man som jag är helt blind. Mycket information från exempelvis myndigheter finns att hämta på deras hemsidor. Och i många fall,...

Att sköta sitt hem

Jag får ofta frågan om hur jag sköter mitt hem och hur jag kan hålla reda på exempelvis färg på kläder. Det behövs egentligen inga större anpassningar för att sköta sitt hem när man är blind. Till ...

Tillgänglighet

Jag får ibland frågan om hur tillgängliga offentliga lokaler är för personer med synnedsättning. Det varierar kan man säga, i vissa fall har man tänkt på tillgänglighet och lagt taktila ledstråk på go...

Att gå på stan som blind

Hur är det att gå på stan när man är blind? Vad kan du som seende göra för att underlätta för oss som inte ser? Jag skrev tidigare om hur jag försöker lära mig att hitta på olika platser. Det kräve...

Turista som blind

Även jag som blind brukar besöka museer och andra turistattraktioner. För att jag ska ha så stort utbyte som möjligt gäller det att ha någon person med som berättar vad man ser. Går man på exempelvis ...

Spel för blinda

Går det att spela kort eller sällskapsspel när man är blind? Den frågan dyker upp i mellan åt. Faktum är att spelutbudet för blinda är förhållandevis brett. Det finns allt ifrån ”vanliga” sällskapsspe...

Att användbara appar

Jag skrev tidigare om att min smartphone ibland underlättar livet för mig som blind. Många appar som seende använder kan även jag som är blind ha nytta av, exempelvis appar för att kolla buss- och tåg...

Att delta i olika kulturella evenemang

Även jag som är blind gillar att gå på konserter och andra evenemang. Konserter är det jag själv har mest utbyte av men det händer ibland att jag går på bio eller teater. För att få så bra utbyte av e...

Att förflytta sig

Många undrar hur jag som helt blind tar mig fram i min omgivning, exempelvis där jag bor, på arbetsplatsen med mera. Jag har inte svårare att ta mig fram än någon annan egentligen men jag måste lär...

Att arbeta med dator

Att anpassa en dator är idag väldigt enkelt. Det är inte, som många tror, en specialdator utan en vanlig pc eller Mac. Jag nämnde i ett tidigare inlägg att Apple har inbyggd anpassning för blinda i si...

Att laga mat som blind

I ett tidigare inlägg har jag berättat om hur det går till när jag grillar och många frågar och undrar också rent allmänt hur man gör när man lagar mat som blind. När jag hackar eller skär grönsake...

Att vara blind i arbetslivet

Det kan vara tufft på arbetsmarknaden när man, som jag, är helt blind. Många arbetsgivare tror tyvärr inte att man kan utföra ett ”vanligt” arbete när man inte kan se. Dessutom tror de att arbetsplats...

Använda smartphone

För ett antal år sedan trodde jag aldrig att jag skulle kunna använda en smartphone. Den största anledningen var att många smartphones har så kallad pekskärm. Men både Apple och Google har byggt in an...

Att resa som blind

Hur det fungerar att ge sig ut på resa när man är blind. Som jag beskrivit tidigare så är det inte bara för mig att ta bilen och åka dit jag vill utan jag är beroende av färdtjänst och kollektivtrafik...

Att umgås som blind

Att umgås som blind är egentligen inte annorlunda mot att umgås som seende. Jag umgås med både seende personer och personer som är i samma situation som mig. När vi som är blinda träffas gör vi det...

Vägen till jobbet

Att åka till jobbet när man är blind är inte lika enkelt som för seende, jag kan ju inte ta bilen eller cykeln utan måste använda kollektivtrafiken eller färdtjänst. Färdtjänsten är ett komplement til...

Att handla som blind

"Hur gör du när du handlar?” När jag ska handla eller uträtta andra ärenden brukar jag oftast ha med mig en ledsagare*. Jag tycker att det är lättare att ha med någon som jag känner och som vet vilken...

Hur grillar man som blind?

Jag har ett väldigt stort intresse av matlagning och på sommaren grillar jag väldigt mycket. Som blind så får jag många reaktioner, många som frågar: ”Hur vågar du använda en kolgrill?” Jag skulle ...

Idrotter för synskadade

GOALBALL (även kallat målboll, blindboll och plingboll) är en sport som utövas av synskadade idrottare över hela världen. Sporten är sedan 1980 en officiell Paralympicsgren. I en goalballmatch finn...

Hej! Jag heter Fredrik Andersson.

Jag är blind sedan födseln, men märker skillnad på ljus och mörker. I en serie inlägg här på Tactile Flooring kommer jag att dela med mig av mina tankar, erfarenheter och upplevelser. Mitt mål är att ...

Fel: Kontaktformulär hittades inte.