Lyssna
Närbild på hur reglage och display ser ut på dagens tvättmaskiner. Inte alltid så lätt att tyda när man är blind!

Handla hemelektronik och vitvaror

Att köpa exempelvis en tvättmaskin eller ny stereo är inte helt enkelt när man är blind. Fler och fler tekniska apparater så som tvättmaskiner, stereo, högtalarsystem med mera har touchkontroller som tyvärr är helt omöjliga att känna när man inte ser.

Jag gjorde ett studiebesök på Elon Tornby i Linköping där jag själv brukar handla mina vitvaror och brukar få ett mycket bra bemötande. Jag tittade bland annat på tvättmaskiner men också på spisar. De flesta nya spisar har numera en häll istället för plattor. På vissa spismodeller kan man känna av markeringar på hällen och på så vis veta var man ska ställa kastrullen. Även här finns hällar med touchknappar men det finns fortfarande modeller med vred, vilka underlättar för oss som inte ser. Har man tur lyckas med att hitta en tvättmaskin som har knappar för att ställa in tvättprogram men när man sen valt ett program så kommer det istället upp ytterligare information om tid och centrifugeringsvarv mm på en display – som man då behöver kunna läsa.

Men tekniken går framåt och nu börjar möjligheten att styra stereo, högtalare, vitvaror med mera med smartphone vilket gör det lättare för oss blinda att styra dem. Jag testade en demoversion av Home Connect (länk: www.home-connect.com – öppnas i nytt fönster) som fungerar med vitvaror från Bosch och Siemens och den fungerade bra, även om vissa förbättringar behövs. Tyvärr fick man till exempel inte veta vilken temperatur och vilket program man har valt på tvättmaskinen. När det gäller stereo använder jag själv Sonos som fungerar mycket bra med smartphone. Även att lyssna på musik mm via Spotify är enkelt via  smartphone.

//Fredrik

 

Fredrik besöker en Elonbutik och här känner han efter reglagen på en tvättmaskin.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.