Lyssna
Fredrik läser av skjortans färg med en färgindikator.

Att sköta sitt hem

Jag får ofta frågan om hur jag sköter mitt hem och hur jag kan hålla reda på exempelvis färg på kläder.

Det behövs egentligen inga större anpassningar för att sköta sitt hem när man är blind. Till att börja med gäller det att ha en viss struktur så man vet var saker och ting är och vad exempelvis en förpackning innehåller, om det är kryddor, mjöl etc. I mitt speceriskåp försöker jag ha olika saker på olika hyllor, men jag har också satt på dymotejp med blindskrift på en del av kryddburkarna som ser/känns likadana ut för att veta vad det är i. I frysen har jag också märkt upp mina matlådor med blindskrift för att hålla reda på vad de innehåller. Dessa etiketter skriver jag ut på en speciell skrivmaskin som är helt mekanisk, pappret är av tjockare kvalité för att präglingen i punktskriften ska bli tydlig och hållbar.

Att ställa in temperatur på ugn, strykjärn med mera använder jag något som heter märkpasta, den används för att markera en referenspunkt vid exempelvis 200 grader på ugnen.

När det gäller att hålla reda på kläder kan man också hänga dem i viss ordning eller märka dem. Jag har också en färgindikator som läser av vilken färg plagget har. För att hålla ihop strump-paren så använder jag ett speciellt hjälpmedel som består av 2 ringar som sitter ihop med en strumpa i varje. Dessa ringar åker med hela vägen – i tvättkorgen, in i tvättmaskinen och till sist in i garderoben!

//Fredrik

Bildkollage om fyra bilder. På strykjärnet reglage finns markeringar av märkpasta. Strumporna hålls ihop med en plastbricka. Skjortans färg läses av med en färgindikator och matlådorna i frysen är uppmärkta med bilndskrift.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.