Lyssna
Klippt bild som visar underkroppen på Fredrik som promenerar i en park med vit käpp. Han använder gräskanten intill grusgången som ledstråk/hållpunkt.

Att förflytta sig

Många undrar hur jag som helt blind tar mig fram i min omgivning, exempelvis där jag bor, på arbetsplatsen med mera.

Jag har inte svårare att ta mig fram än någon annan egentligen men jag måste lära mig hitta vägen ordentligt. Exempelvis när jag ska ta mig till affären så kan jag inte ta närmaste vägen eftersom den inte har några hållpunkter som exempelvis en kant att följa.

Det man gör är att man helt enkelt går vägen man vill lära sig med en seende person som förklarar vägen och vilka kännetecken som finns. Sedan går jag själv vägen och den andra personen går bredvid. Jag brukar ta min ledsagare till hjälp när jag ska lära mig en ny väg. På syncentralen som går under landstinget finns det anpassningslärare som bland annat jobbar med att lära personer hitta.

När jag går själv använder jag vit käpp, dels som markering för andra personer att jag är blind men också för att jag ska bli uppmärksammad om det dyker upp några hinder framför mig. Man kan också ansöka om att få ledarhund som hjälp när man är ute och går. En ledarhund är tränad att markera exempelvis trappor, trottoarer, hinder med mera. När man går med ledarhund har den en vit sele på sig för att visa att den är i tjänst, då ska ingen röra hunden.

Ett annat hjälpmedel jag använder är en app till min smartphone som heter Blindsquare. Det som skiljer den appen från ett ”vanligt” navigeringsprogram är att den talar om var man är och även vad som finns i närheten.

//Fredrik

Helbild på Fredrik som promenerar i en park med vit käpp. Han använder gräskanten intill grusgången som ledstråk/hållpunkt.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.