Lyssna
Närbild på en laptop.

Att arbeta med dator

Att anpassa en dator är idag väldigt enkelt. Det är inte, som många tror, en specialdator utan en vanlig pc eller Mac. Jag nämnde i ett tidigare inlägg att Apple har inbyggd anpassning för blinda i sina telefoner och surfplattor, samma sak är det på mac-datorer. När det gäller pc däremot måste anpassning installeras. Det som egentligen behövs är en standard-pc med Windows och ett fungerande ljudkort.

Datoranpassningen består av en så kallad ”skärmläsare” som installeras som vilket program som helst. Programmet tolkar sedan informationen och läser upp den med syntetiskt tal. Jag behöver inte ens ha en bildskärm för att det ska fungera men det är ändå bra att ha en skärm om man behöver seendes hjälp. Förutom att få informationen med syntetiskt tal kan man få den i blindskrift via en display som kopplas via usb-port. Skärmläsarna fungerar väldigt bra i de flesta standardprogram och webbläsare.

På internet kan den som lägger in informationen på en hemsida lägga till så kallad alt-text på bilder, det innebär att man får en beskrivande information uppläst om vad bilden föreställer. Om bilderna däremot inte är alt-taggade så kan skärmläsaren inte läsa av dem utan hoppar över dem helt och hållet.

//Fredrik

Fredrik på sin arbetsplats sittandes vid datorn. Fotot taget snett framifrån, ovanför skärmen, i bakgrunden syns en bokhylla med färgglada pärmryggar.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.