Lyssna
Bildkollage. Bilden till vänster visar ett bord med två perfekt grillade burgare tillsammans med den röda grillvanten och stekspaden. Bilden till höger visar Fredrik "in action" när han med hjälp av stekspade och grillvante vänder hamburgare på den glödande grillen.

Hur grillar man som blind?

Jag har ett väldigt stort intresse av matlagning och på sommaren grillar jag väldigt mycket. Som blind så får jag många reaktioner, många som frågar: ”Hur vågar du använda en kolgrill?”

Jag skulle vilja säga att det är inte svårare för mig än för någon annan att använda kolgrill. Däremot skulle jag säga att jag kanske är mer försiktig eftersom jag inte kan se vad som händer omkring mig när jag väl har tänt grillen. Jag använder exempelvis inte tändvätska eftersom det är svårt att bedöma hur mycket man har på och det slår upp större lågor när den brinner. Jag har testat flera sätt att tända grillen och fastnat för skorstenständaren där man lägger briketter eller kol i ett rör och tänder under med antingen tändpåsar eller tidningspapper. Efter ca 30 minuter häller jag av kolen i grillen och försöker sprida ut briketterna för att få en jämn yta. För att inte riskera att bränna mig använder jag grillhandskar. Grillen jag använder är en vanlig klotgrill och där har jag inga speciella krav mer än att man ska kunna känna efter hur mycket bottenspjället är öppet utan att bränna sig. Det övre är inget problem, det brukar jag ställa in innan jag tänder grillen.

Att sedan veta när det jag grillar är färdigt kan vara lite svårare. Jag brukar använda timer och sätta en ungefärlig tid vad jag tror och sedan känna om det är färdigt. Är det större köttbitar använder jag en stektermometer och mäter innertemperaturen.

 

//Fredrik

Bilder på Fredrik som grillar. Han använder en klotgrill och en så kallad skorstenständare. Bilderna visar från det att grillen tänds till färdiggrillade hamburgare!

Läs fler inlägg av Fredrik!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.