Lyssna
Entrén till Alingsås biograf Saga, med sin varmt välkomnande rödlysande neonskylt. Fotad en mörk höstkväll med ett tunt snötäcke på marken.

Att delta i olika kulturella evenemang

Även jag som är blind gillar att gå på konserter och andra evenemang. Konserter är det jag själv har mest utbyte av men det händer ibland att jag går på bio eller teater. För att få så bra utbyte av en film eller pjäs är det bra om antingen den som följer med mig berättar lite vad som händer eller att filmen eller pjäsen är syntolkad. Tyvärr är det långt ifrån allt som är syntolkat men det kommer mer och mer.

Syntolkning innebär att någon beskriver vad som händer. På en teater sitter personen som syntolkar i ett ljudisolerat rum där hen har överblick över scenen och vad som händer. Personen har oftast förberett sig i förväg så hen vet vad som händer, och kommer att hända, på scenen och vad hen ska beskriva.

Det finns ett antal filmer att köpa som är syntolkade. Man har då möjlighet att välja om man vill se dem med syntolkning eller inte, så även seende kan titta på dem utan att behöva lyssna på någon som berättar i bakgrunden.

//Fredrik

 

Vill du veta mer om hur SVT och SF Bio arbetar med att öka sin tillgänglighet så läs mer här.

SVT: http://www.svtplay.se/genre/syntolkat

SF Bio: http://www.sf.se/Tillganglig-Bio/

Fel: Kontaktformulär hittades inte.