Lyssna
Två killar med ögonbindel spelar Showdown-match, fem personer tittar intresserat på. Bild hämtad från showdown.se

Idrotter för synskadade

GOALBALL (även kallat målboll, blindboll och plingboll) är en sport som utövas av synskadade idrottare över hela världen. Sporten är sedan 1980 en officiell Paralympicsgren.

I en goalballmatch finns det 2 lag med vardera 3 spelare på planen. Varje lag har ett mål som är 9 m brett och 1,3 m högt, med andra ord täcker målen hela kortsidorna av planen. Man håller sig på sin egen sida och framför sitt eget mål under spelets gång. Bollen påminner om en opumpad basketboll med en pingla i, detta för att samtliga spelare har bindel på sig och måste därför kunna höra precis var bollen är. På den 18 m långa planen är spelets linjer upptejpade/förhöjda för att man enkelt och smidigt ska kunna orientera sig utan syn. Varje spelare har sin uppgift, i varje lag hittar man en center och två backar.

Spelet handlar i korta drag om att skjuta och försvara. Bollen kastas längs marken av det ena laget. När laget på andra sidan hör bollen måste de försöka blocka bollen genom att kasta sig raklånga längs golvet. Om bollen passerar samtliga tre spelare i ett lag och går över mållinjen betraktas det som mål. Om laget däremot blockerar bollen skall de snabbt passa bollen till varandra, för att sedan skjuta tillbaka den. För att lyckas i Goalball måste man dels kunna skjuta med både hårdhet och precision, men också ha bra reflexer och en förmåga att läsa spelet. Ett tätt försvar är ofta, som i många andra sporter, nyckeln till framgång.

Det går undan i Goalball, de hårdaste skotten går i en hastighet uppemot 85 km/h. Så det gäller att vara både alert och stryktålig.

Goalball är en av få sporter där synskadade och icke synskadade kan tävla på lika villkor, eftersom alla, oavsett synstyrka, måste ha på sig ett par specialglasögon som omöjliggör att man ser någonting. Detta gäller dock inte vid mästerskap då spelarna maximalt får ha 10% syn för att få deltaga.

Bildkollage på goalball-spelare. Bilden till vänster föreställer två tjejer som liggande skyddar sitt mål när den orange bollen närmar sig. Bilden till höger visar tre män, också de i liggande position för räddning. Biler hämtade från parasport.se

Vill du veta mer om Goalball så klicka här!

 

SHOWDOWN är en annan idrott som utövas av idrottare med synskada. Spelet utövas av två spelare på ett rektangulärt bord som är något större än ett bordtennisbord, samt har sarger runtom. På bordets kortsidor finns speciella målfickor och i mitten av bordet finns ett nät. Spelet utövas med hjälp av två speciella racket och en boll med stålkulor inuti. Ljudet som uppstår av stålkulorna när de åker omkring i bollen indikerar var bollen befinner sig under spelets gång. Målet med spelet är att med hjälp av racket skjuta bollen under nätet och få ner den i motståndarens målficka. Se huvudbild.

Vill du veta mer om Showdown så klicka här!

//Fredrik

 

Läs fler inlägg av Fredrik!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.