Lyssna
Till vänster, Fredrik med sin giv, läser av korten med höger hand. Till höger, närbild av spelkorten där man ser punktskriften.

Spel för blinda

Går det att spela kort eller sällskapsspel när man är blind? Den frågan dyker upp i mellan åt. Faktum är att spelutbudet för blinda är förhållandevis brett. Det finns allt ifrån ”vanliga” sällskapsspel till avancerade datorspel.

När det gäller sällskapsspel finns det exempelvis kortlekar med blindskrift, Yatzy, Othello, Fia med knuff, Backgammon och schack i lika former. De säljs oftast av företag där man kan köpa hjälpmedel för blinda. Det finns också datorspel som är speciellt anpassade för blinda. I till exempel äventyrsspel så får man upp en beskrivning av omgivningen i text (som läses upp) och man får göra olika val. Det finns också avancerade actionspel med ljud som representerar ett flygplan som rör sig, en kulspruta med mera – likt spel för seende.

Jag ska också nämna att det finns spel till smartphone som är anpassade för blinda på samma sätt som datorspelen. De flesta spelen till dator och smartphone har ingen grafik, av förståeliga skäl *smile*. Det finns en del spel till smartphone där man som blind kan spela med seende personer, exempelvis Quizkampen, som är ett frågespel. Där har utvecklaren av spelet gjort anpassningar för att det ska fungera för oss blinda.

Här kommer två tips på hemsidor. På Iris Hjälpmedel finns alla möjliga användbara och snillrika produkter och så även ett flertal sällskapsspel. En bra sida för datorspel är AudioGames.net (engelsk) där fokus ligger på ljudupplevelser i spelet – så på med hörlurarna och märk skillnaden!

//Fredrik

Fel: Kontaktformulär hittades inte.