Lyssna
Bilder från Florens i Italien som visar en taktil karta över en stadsdel, med höjdskillnader i landskapet och byggnader som sticker upp ur kartan. Under kartan så finns information i text om vad de olika sevärdheterna är belägna på kartan (numrerade), även i punktskrift.

Turista som blind

Även jag som blind brukar besöka museer och andra turistattraktioner. För att jag ska ha så stort utbyte som möjligt gäller det att ha någon person med som berättar vad man ser. Går man på exempelvis ett museum brukar guidade turer vara ett bra alternativ. Kan man dessutom få känna på föremålen är det bra men tyvärr får man för det mesta inte göra det eftersom föremålen brukar vara i monter. En del museer har utrustning med en guidad inspelning man kan låna. Man lyssnar då på guiden precis som när man går en ”vanlig” guidning.

Exempel på hur man kan göra historia och en stadsmiljö mer tillgängligt är med en taktil karta som här ovan över en stadsdel i Florens. Den visar ett flertal sevärdheter i sina rätta proportioner i förhållande till varandra och även hur omgivningen ser ut med höjdkurvor. Den kompletteras undertill med namnen i punktskrift.

Ett annat exempel är på Vasamuseet i Stockholm där man tillverkat en mindre modell av skeppet för att de med synnedsättning ska kunna få känna på skeppet och på så vis bilda sig en egen bild. De har även en audioguide med 15 ljudspår inlästa, dessa spår kan alla besökare lyssna på men ökar ju tillgängligheten för de med synnedsättning.
Länk till Vasamuseets hemsida: http://www.vasamuseet.se/besok/tillganglighet

Nöjesparkerna Gröna Lund och Liseberg har också anpassat sina parker och attraktioner för att så många som möjligt ska kunna uppleva så mycket som möjligt. Till exempel så erbjuder Liseberg på sin hemsida en länk till TD – TillgänglighetsDatabasen. Här har de lagt upp information om hur hela parken ser ut och en besökare med speciella behov kan förbereda sitt besök. Man har inventerat alla miljöer och fotat det mesta, så att man t ex ser hur höga trottoarkanterna är vid de olika entréerna eller var man hittar handikapptoaletter och hur dessa ser ut. Man erbjuder även medföljande ledsagare gratis inträde och ledsagarpass till attraktionerna.
Länk till Lisebergs hemsida: http://liseberg.se/sv/hem/Nojesparken/Praktisk-information/funktionsnedsattning/
Länk till Gröna Lunds hemsida: http://www.gronalund.com/sv/Planera-ditt-besok/mer-information/Funktionsnedsattning/

//Fredrik

Fel: Kontaktformulär hittades inte.