Lyssna
" "
Bild visar ett övergångsställe i stadsmiljö med ryggtavlorna av två passerande personer.

Hur kan jag känna igen personer jag möter när jag inte ser?

Som seende så är du säkert van vid att identifiera en person genom att titta på den och på det viset få en bild. Min bild av personen blir istället den personens röst. På mitt jobb kan jag också identifiera vem av mina kollegor som går förbi genom att bara lyssna på deras fotsteg.

Jag har hört seende berätta att de har sett personer på håll och att de kan känna igen dem men ha svårt att placera dem. Det samma gäller för mig, jag kan höra en person i närheten som kanske till och med hälsar på mig och jag hälsar tillbaka med sedan kan jag tänka “vem var det där”. Så upplevelsen är lika men ändå olika.

Det är inte speciellt vanligt att vi blinda “känner in” en person genom att t ex känna av ansiktets konturer och det är inget jag själv känner mig bekväm med, för mig är rösten tillräckligt som  identifikation. Det kan ju vara svårt att bedöma hur gammal någon är, hur lång eller kort, men jag tror att jag uppfattar andra “vibbar” bara genom av att lyssna, vibbar som en seende kanske missar. Det kanske innebär att vi blinda är mindre “dömande” i en allt mer utseendefixerad värld?

//Fredrik

Fel: Kontaktformulär hittades inte.