Lyssna
Fredriks fint hackade grönsaker till vänster och till höger ser vi alla ingredienser stekas ihop. Man kan nästan känna doften!

Att laga mat som blind

I ett tidigare inlägg har jag berättat om hur det går till när jag grillar och många frågar och undrar också rent allmänt hur man gör när man lagar mat som blind.

När jag hackar eller skär grönsaker så försöker jag hålla ihop fingrarna ordentligt så att jag har koll på var jag skär och att bitarna blir ungefär lika stora. Det gäller ju att man inte skär sig i fingrarna (vilket så klart har hänt) eftersom jag håller fingrarna väldigt nära kniven för bästa känsla, men det kan å andra sidan hända vem som helst.

Ett hjälpmedel jag använder mycket vid matlagning är en timer. Efter mycket erfarenhet har jag också lärt mig hur lång tid det tar att steka exempelvis en köttskiva. Liksom andra som lagar mat så använder jag ju också händerna och kan känna på köttskivans konsistens om den är färdig – ni vet Rare, Medium och Well-Done :-).

När det är dags för större köttstycken som exempelvis en stek så använder jag stektermometer för att mäta temperaturen. Är jag osäker på om något är färdigt så får jag helt enkelt provsmaka. Det jag brukar göra för att inte riskera att något bränns vid i stekpannan, eller kokar över i en kastrull, är att jag hellre kör på lite lägre värme. Annars vill jag inte säga att det är svårare för mig som blind att laga mat än för seende.

//Fredrik

v42_matlagning_fb

Fel: Kontaktformulär hittades inte.