Lyssna
Fredrik sitter på en parkbänk, i handen har han sin mobil och en hörsnäcka i örat.

Att användbara appar

Jag skrev tidigare om att min smartphone ibland underlättar livet för mig som blind. Många appar som seende använder kan även jag som är blind ha nytta av, exempelvis appar för att kolla buss- och tågtider. Jag tänkte kort nämna några appar som jag själv använder mycket.

Prizmo är ett program med vars hjälp man kan ta en bild av exempelvis ett A4-papper och få texten ocr-behandlad så att man med syntetiskt tal kan få den uppläst. När man ska ta bilden guidar appen så man får kameran i rätt position.

Thermsmart är en app som dels kommunicerar med en grill- och stektermometer via bluetooth. Jag använder appen ihop med termometern vid matlagning, då kan jag ställa temperatur och få larm i telefonen när det är färdigt. Den kan också kommunicera med en utom- och inomhustermometer så jag via telefonen även kan se den temperaturen.

Matpriskollen är en app där man kan läsa erbjudanden från exempelvis Ica, Hemköp med flera. Man kan bevaka specifika varor man är intresserad av och få en notis om när det finns erbjudanden på dem.

De flesta appar har inte någon direkt anpassning för blinda men Thermsmart och Matpriskollen fungerar väldigt bra med blindanpassningen i smartphonen. Prizmo har en del anpassningar för att fungera bra med blindanpassning, exempelvis guidningen som talar om hur man ska rikta kameran.

//Fredrik

Fel: Kontaktformulär hittades inte.