Lyssna
Bild från ett resecentrum där Fredrik sitter på en soffa, i handen håller han sin mobil. I bakgrunden skymtar en kruka med ett träd och där bakom en dörr i vackert orange och blått.

Använda smartphone

För ett antal år sedan trodde jag aldrig att jag skulle kunna använda en smartphone. Den största anledningen var att många smartphones har så kallad pekskärm. Men både Apple och Google har byggt in anpassning med syntetiskt tal i sina system vilket innebär att så fort man pekar på skärmen med ett finger så läses information upp. Iphone eller Ipad har dessutom fördelen att man som helt blind kan starta igång den helt själv utan en seendes hjälp. Googles system har i dagsläget inte den möjligheten utan där får man be om hjälp men när väl ”talet” är igång så behöver man inte tänka mer på det.

Att jobba med en smartphone med tal är inte krångligt, man använder olika gester/kommandon beroende på vad man vill ha uppläst exempelvis drar man med 2 fingrar uppåt så läses hela skärmen upp. Det som är lite annorlunda är att man måste trycka 2 gånger på den appen man vill öppna. Ska man exempelvis öppna kalenderappen sveper man med ett finger åt höger eller vänster tills man hittar appen och trycker sedan 2 gånger för att öppna den.

För mig som blind har smartphonen gett mig många möjligheter. Exempelvis finns det bra appar för att kolla buss- och tågtider. Många livsmedelsföretag, exempelvis Ica har appar där man kan ta del av deras erbjudanden som de skickar ut i brevlådan. Listan kan göra hur lång som helst.

//Fredrik

Fel: Kontaktformulär hittades inte.