Lyssna
Fredrik dricker kaffe, ståendes vid ett bord på kafé. Bredvid på bänken står en vacker grön ormbunke.

Tillgänglighet

Jag har tidigare skrivit om hur tillgängliga miljöer är för personer med synnedsättning. Jag besökte då I-huset och Resecentrum i Linköping.

Hur ser då myndigheter med flera på tillgänglighet?
Jag har varit inne på Linköpings kommuns hemsida (linkoping.se) för att försöka få en bild av hur de tänker kring
tillgänglighet. Linköpings kommun arbetar med tillgänglighet inom många olika områden. Tillgänglighet
handlar om att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara oberoende och så långt det är möjligt göra det som andra gör.

De jobbar aktivt med att lokaler och utemiljöer ska vara tillgängliga för personer med fysiska funktionshinder. De jobbar också aktivt med att så många som möjligt ska kunna ta del av och förstå information som ges ut via olika kanaler. Själv upplever jag att Linköpings kommun lever upp till det de skriver på sin hemsida. Det som kan förbättras är exempelvis taktila ledstråk på Biblioteket så man kan hitta informationsdisken och be om hjälp. Att söka information på kommunens hemsida fungerar bra, det är lätt att hitta det man vill veta och informationen är lätt att förstå.

 

Det finns flera lagar och regler som reglerar tillgänglighet, länkarna öppnas i nytt fönster:
·Diskrimineringslagen (omgjord 2015)
·FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Ds 2008:23)
·Förordning om myndigheternas ansvar (SFS 2001:526)

Källa:
http://www.linkoping.se/kommun-och-politik/manskliga-rattigheter/tillganglighet/
www.t-d.se kan man söka på lokaler och se hur tillgängliga de är beroende på funktionshinder.//Fredrik

Till vänster: Fredrik planterar sommarblommor i sin blomsterlåda. Till höger: Lådan på plats och det vattnas.

Att sköta trädgården

Nu kommer våren och det börjar bli dags att ta hand om trädgården. Men vad kan man egentligen göra för trädgårdsarbete när man inte ser frågar sig många. Som jag har skrivit tidigare när det gäller att ta hand om hemmet som blind så kan man göra ganska mycket men det gäller att hitta knepen. Att exempelvis rensa ogräs, klippa bort döda grenar på buskar med mera är inga problem, man lär sig känna hur grenarna känns. Jag brukar ha en blomlåda på min framsida och den planterar jag själv. Det är inte svårt att bedöma om avståndet mellan växterna är ungefär lika. Däremot brukar jag ha seende personer till hjälp när jag ska inhandla växterna så jag vet att det passar ihop färgmässigt.

Jag klipper också gräsmattan. Även där gäller det att veta vad man har klippt och inte. Men det är samma sak som jag skrev tidigare om dammsugning, man får köra i raka linjer och flytta maskinen i sidled. För att försöka hålla en rak linje utgår jag exempelvis från min altan och försöker hålla en rak linje ut mot häcken. Sedan vänder jag tillbaka och då flyttar jag gräsklipparen i sidled och kör tillbaka. Man kan då känna med foten var gräset är klippt så man inte går fram och tillbaka på samma ställe.

På tal om att går rakt utan att se, hörde att man satt ögonbindel på deltagarna i “Det största äventyret” (Tv4) och sen låtit dem försöka gå rakt fram in i en uppritad cirkel, liknande en piltavla med poängzoner. Det var inte många av dem som ens hamnade i den yttersta stora cirkeln!

//Fredrik

" "

Fel: Kontaktformulär hittades inte.